
Az éttermi szalvéta szerepe az asztalkultúrában
Az asztalkultúra fogalma az étkezés során használt eszközök összességét foglalja magába. Legtöbben ilyenkor csak az alapkellékekre gondolnak, mint a tányérok, evőeszközök, poharak, de ide tartozik még a felszolgáláshoz használt tálca, az asztalterítő, a szalvéta, a díszítés, a só-bors szóró és még sorolhatnánk. A vendéglátóegységek egy része tudatos döntések sorozatával alakítja ki az asztalkultúráját, de Magyarországon még mindig nem kap elég nagy hangsúlyt ez a téma.
Az asztalkultúra jelentősége
Akik tudatosan alakítják az asztalkultúrát, azok tisztában vannak azzal, hogy az asztalon található eszközök minősége és összhatása komoly befolyással van az étterem vagy vendéglátóhely minősítésére is. Hiszen mit sem ér a professzionális szolgáltatás és egy étlap telis-tele ízletes és különleges ételekkel, ha a tálalás nem megfelelő.
A vendégeket olyan élményben kell részesíteni, melynek hatására még viszontláthatjuk őket - ha szerencsénk van, akkor rendszeresen. A teríték az, amivel először találkoznak, amint belépnek a vendéglátóegységbe, és jól tudjuk, mennyire fontos az első benyomás. A terítékkel tükrözhetjük azt az odafigyelést, amivel az ételeket is készítik, és jelezhetjük a vendégeknek, hogy mennyire fontosak a számunkra. Kifejezhető általa a hely karaktere és erősíti a márkát is, ezáltal emlékezetesebb lesz vendégélmény.
A szalvéta az éttermi asztaldekor elengedhetetlen része
A szalvéta jelenléte annyira természetes az asztalon, hogy fontossága csak akkor tűnik fel, amikor hirtelen nem találjuk. Azonban szerepe nem merül ki csupán a praktikumban: alapvető kellék az asztal hangulatának megteremtésében is. Apró részletnek tűnik, azonban a vendéglátásban sokszor ezeken az apró részleteken múlik a siker.
Tudta, hogy az asztalon található színek nem csak az étteremről keltenek benyomást, hanem még azt is befolyásolhatják, hogy mennyire ízlik a vendégeknek a felszolgált étel, vagy hogy mennyi időt tartózkodnak nálunk? Egy jól megválasztott színű szalvéta például hozzájárulhat ahhoz, hogy számunkra kedvezően alakuljanak a dolgok. A meleg színek, mint a piros, narancs vagy citromsárga fokozzák az étvágyat és energikus, barátságos légkört teremtenek. A kék és a zöld inkább nyugtató hatású, ideálisak lehetnek elegánsabb helyekre, ahol a cél a hosszabb tartózkodás és a relaxált hangulat elérése. A földszínek természetközeli hangulatot és megbízhatóságot sugároznak – otthonosabbá, bizalomgerjesztőbbé teszik a helyet. A fehér és semleges tónusok pedig tisztaságot, egyszerűséget sugallnak, ezért tökéletesek lehetnek fine dining környezetben, ahol az étel a főszereplő.
Azonban nem csak a színek számítanak - a szalvéta anyaga és tapintása sem elhanyagolható tényező, és ugyanúgy üzenhetünk vele az éttermünk színvonaláról. Például egy puha, mégis strapabíró airlaid szalvéta eleganciáról árulkodik, emel az étkezés élményén, és nagyobb benyomást tesz a vendégre, mint egy egyszerűbb papírszalvéta.
A szalvéta típusának kiválasztásakor át kell gondolnunk, mi illene leginkább a márkánkhoz, kik a célcsoportjaink és mit szeretnénk kommunikálni nekik magunkról. Ha például fontos számunkra, hogy a fiatalabb, tudatosabb korosztályt is bevonzzuk, akik számára fontos a környezetvédelem, válasszunk újrahasznosított anyagból készült szalvétát. Ezzel azt sugalljuk feléjük, hogy törekszünk a zöld megoldásokra - ők pedig szívesebben visszatérnek hozzánk.
Az Étteremszalvétánál kiemelten figyelünk arra, hogy partnereink számára folyamatosan elérhető, magas minőségű raktérkészletet biztosítsunk. Széles választékunkban számos szín és anyagtípus található, így minden vendéglátóegység számára tudunk megoldást nyújtani. Nézzen körül nálunk és elégítse ki vendégei igényeit magas színvonalú szalvétáinkkal!